Reklama

Tortellini in brodo

Tortellini in brodo

Przygotowanie

Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

To jedno z typowych dań włoskiego regionu Emilia-Romania. To nie jest przepis na klasyczną wersję tego dania (z polędwiczką wieprzową, jajkiem, masłem i czasem białym winem), lecz na jego wariację charakterystyczną dla obszaru pomiędzy Modeną a Reggio Emilia. Dawniej mieszkańcy Emilii ręcznie przygotowywali ciasto na makaron, teraz używają robotów kuchennych.

1. Zacznij od przygotowania bulionu. Włóż antrykot wołowy, kurczaka i warzywa do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 4 godziny, raz na jakiś czas mieszając wszystko łyżką.

2. W międzyczasie przygotuj ciasto na makaron. Zmiksuj wszystkie składniki przy użyciu robota kuchennego (lub przygotuj ciasto ręcznie). Ciasto powinno być miękkie, ale dobrze wyrobione. Delikatnie posyp je mąką. Zawiń w folię spożywczą i odłóż na bok na 30 minut, by ciasto odpoczęło.

3. Aby przygotować farsz, rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, dopraw mięso do smaku i podsmaż. Odsącz wodę i odstaw do ostygnięcia. Następnie przełóż mięso do robota kuchennego i zmiksuj dokładnie z szynką parmeńską, mortadelą, parmezanem i gałką muszkatołową (albo drobno wszystko posiekaj).

4. Aby ciasto nie wyschło, rób makaron partiami. Podziel masę na 8 części. Za pomocą maszynki do makaronu (albo wałka pokrytego mąką) rozwałkuj pierwszą część ciasta na długi, cienki, 6-centymetrowy pasek. Następnie podziel go na 3-centymetrowe kwadraty.

5. Aby przyrządzić tortellini, posyp stolnicę mąką. Umieść farsz na środku kwadratu z ciasta. Następnie złóż ciasto w trójkąt i ściśnij boki, żeby farsz nie mógł wypłynąć. Następnie owiń ciasto wokół opuszka środkowego palca tak, żeby uzyskać formę pierścienia. Kontynuuj, aż zużyjesz całe ciasto. Z resztek farszu możesz zrobić pulpety lub potrawkę.

6. Odcedź bulion. Usuń z niego mięso i warzywa. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze szczyptę soli. Doprowadź bulion do wrzenia i wrzuć tortellini. Gotuj je przez 3 minuty od wypłynięcia. Przełóż kluseczki do misek. Przed podaniem posyp je dodatkową porcją parmezanu.

 

Jedna porcja liczy 531 kalorii i zawiera 33,3g białka, 47,8g węglowodanów,23g tłuszczu (9,1g tłuszczów nasyconych), 1,1g cukru

 

Przepis: Viviana Romanori

Zdjęcie: Kate Whitaker

Składniki

- 300g antrykotu wołowego

- 150g kości giczy wołowej

- 300g udek z kurczaka ze skórką

- cebula z łupinką

-1 marchewka przekrojona wzdłuż

- 1 łodyga selera

 

Ciasto

- 200 g mąki typu 00 i jeszcze trochę do posypania stolnicy

- 2 jajka

 

Farsz z wołowiny i szynki parmeńskiej

- oliwa z oliwek

- 75g mielonej wołowiny

- 50g szynki parmeńskiej (najlepiej leżakującej od 20 miesięcy)

- 50g mortadeli

- 50g tartego parmezanu (najlepiej leżakującego od 24 miesięcy) i jeszcze trochę do posypania gotowego dania

- szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Reklama
Polub nas na Facebooku