Reklama

Kanapka Po' boy z ostrygami

Kanapka Po' boy z ostrygami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Ta kanapka to tradycyjne danie z Nowego Orleanu: mięso lub owoce morza smażone w głębokim tłuszczu podane w świeżej, chrupiącej bagietce. „Po' Boy" to skrócona wersja angielskich słów „poor boy", które oznaczają „biedny chłopiec". Nazwa kanapki wiąże się z tym, że stanowiła ona tani i pożywny posiłek. Do naszej wersji kanapki użyjemy ostryg w tempurze.

1. Aby zrobić sos tatarski, wymieszaj wszystkie składniki w misce. Przygotuj wszystko, zanim zaczniesz smażyć ostrygi.

2. W dużej głębokiej patelni rozgrzej olej do 180 stopni. Jeśli nie masz termometru, delikatnie zanurz w oleju kawałek chleba. Jeśli wypłynie i wszystko zacznie bulgotać, oznacza to, że olej odpowiednio się rozgrzał. W trakcie gotowania bądź uważny: gorący olej jest bardzo niebezpieczny. Z łatwością możesz się poparzyć.

3. Aby przygotować panierkę, roztrzep żółtka w zimnej wodzie. Następnie dodaj obydwa rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj. Nie roztrzepuj na zupełnie gładko. Dodaj ostrygi. Strząśnij nadmiar panierki. Następnie partiami wkładaj ostrygi do rozgrzanego oleju i smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Gotowe ostrygi wyjmij z patelni łyżką cedzakową i przełóż na papier kuchenny. Następnie posyp szczyptą papryki i soli morskiej.

4. W celu przygotowania kanapki, przekrój pieczywo. Następnie posmaruj spód sosem tatarskim, dodaj liście sałaty, pomidory i ogórka. Na wierzch połóż gorące ostrygi i polej je jeszcze odrobiną sosu tatarskiego. Kanapki smakują najlepiej z dobrze schłodzonym piwem typu Guinness.

 

Przepis: Ginny Rolfe

Zdjęcie: Tara Fisher

Składniki

- olej roślinny do smażenia w głębokim tłuszczu

- 20 wyłuskanych ostryg

- odrobina papryki

- 4 małe bagietki lub bułeczki typu ciabatta

- młode liście rukoli lub/i sałaty rzymskiej

- 8 pomidorków cherry 

- obrany ogórek, pokrojony w paseczki 


Panierka Tempura

- 2 żółtka jajka

- 350 ml zimnej wody

- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

- 175 g mąki z proszkiem do pieczenia

 


Sos Tatarski

- 150 g dobrego majonezu

- 1 łyżeczka drobno posiekanych kaparów

- skórka i sok z 1 cytryny

- 2 drobno posiekane korniszony

- odrobina drobno pokrojonej natki pietruszki

Reklama
Polub nas na Facebooku