Reklama

Frytki na dwa sposoby

Frytki na dwa sposoby

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Te dodatki podwyższają poprzeczkę domowym frytkom. Są też równie pyszne z pieczonymi ziemniakami.

1. Podgotuj frytki w osolonym wrzątku przez 8-10 minut, aż będą miękkie, ale zachowają swój kształt. Odsącz w durszlaku i pozostaw, aby odparowały do całkowitej suchości. To bardzo ważne przed smażeniem.

2. Podgrzej frytkownicę do 180 stopni lub wypełnij głęboki garnek do trzech czwartych roślinnym olejem na wysokim ogniu. Dla bezpieczeństwa nigdy nie zostawiaj rozgrzanego oleju bez opieki. Aby sprawdzić, kiedy jest gotowy, kostka chleba zrumieni się w nim 10 sekund. Ostrożnie smaż frytki partiami, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz na ręczniku papierowym. Następnie posyp solą morską.

3. Jeśli masz ochotę na coś oryginalnego, wymieszaj gorące frytki z czosnkiem i posiekaną natką. Jeśli na coś bardziej wykwintnego, skrop oliwą truflową i posyp startym parmezanem.

 

W porcji: 658 kcal, tłuszcze: 47,9 g (nasycone kwasy tłuszczowe: 6,1 g), białko: 7,1 g, węglowodany: 47,3 g, cukry: 1,8 g

 

Przepis: Jamie's Italian

Zdjęcie: Dan Jones

 

Z czym jeść frytki? Zobacz.

Składniki

4 duże ziemniaki (po około 300 g), obrane, pokrojone na 1-cm frytki

olej roślinny

 
Frytki oryginalne

1 ząbek czosnku, cienko pokrojony

garść posiekanej natki

 
Frytki wykwintne

porcja oliwy truflowej (połącz ją ze zwykłą oliwą jeśli jest za mocna)

8 g startego parmezanu

Reklama
Polub nas na Facebooku