Reklama

Kalafiorowe krokiety

Kalafiorowe krokiety

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1. Nasącz chleb w naczyniu z wodą, aby zmiękł. W dużej misce podziel kalafiora na drobne kawałki. wymieszaj z nasączonym chlebem, 100 g bułki tartej, natką, papryką i kuminem. Dopraw do smaku. Dodaj oliwę, 2 ubite jajka i połącz. Umieść mąkę, 200 g bułki tartej i pozostałe jajko w trzech oddzielnych miskach.

2. Weź porcję kalafiorowego miksu, utwórz z niego kulkę i lekko spłaszcz. Obtocz w mące, zanurz w jajku i pokryj bułką tartą. To samo zrób z resztą kalafiora. Umieść na blaszce i schładzaj przez godzinę. Podgrzej na średnim ogniu 1 cm oliwy w rondelku z grubym dnem. Partiami smaż na niej krokiety, aż nabiorą złotego koloru z dwóch stron. Wyjmij i odsącz na papierowym ręczniku. Wymieszaj harissę z jogurtem i podawaj z gorącymi krokietami.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

1 kromka białego pieczywa, odkrojona skórka

1 kg różyczek kalafiora, ugotowanych do miękkości

300 g bułki tartej

3 łyżki posiekanej natki

1 łyżeczka papryki

1 łyżeczka mielonego kuminu

oliwa z oliwek

2 jajka, ubite, plus 1 jajko, ubite

100 g mąki pszennej

2 łyżeczki pasty harissa

250 g gęstego jogurtu naturalnego

Reklama
Polub nas na Facebooku