Reklama

Involtini

Involtini

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1. Pokrój bakłażany wzdłuż na plasterki grubości 5 mm. Odkrój skórę od zewnętrznych części, aby były płasko zakończone na obu końcach. Posmaruj oliwą z oliwek.

2. Nagrzej patelnię grillową na wysokim ogniu. Gdy będzie rozgrzana, smaż plastry bakłażana przez 3 minuty z każdej strony, aż się przypieką i zmiękną. Odstaw.

3. W robocie kuchennym zmiksuj suszone pomidory, listki bazylii, orzeszki pinii, anchois i oliwę extra virgin na gładką pastę. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i ponownie zmiksuj do połączenia składników.

4. Połóż plasterek szynki parmeńskiej na każdym plastrze bakłażana, oderwij jej nadmiar i posmaruj małą porcją pasty z suszonych pomidorów. Weź kawałek mozzarelli i listek bazylii, połóż na na jednym końcu plastra, zroluj i wbij wykałaczkę. Od razu podawaj.

 


Przepis: Joss Herd

Zdjęcie: Jonathan Gregson

Składniki

3 długie bakłażany (proste będą najlepsze)

2 łyżki oliwy z oliwy

6 suszonych pomidorów w oleju

15 g listków bazylii, plus dodatkowa garstka do podania

50 g orzeszków pinii, podpieczonych

3 listki anchois w oleju

1 łyżka oliwy extra virgin

10 plasterków szynki parmeńskiej

2 x 125 g kulek mozzarelli, poszarpanej na małe kawałki

Reklama
Polub nas na Facebooku