Reklama

Pasztet z wędzonej ryby

Pasztet z wędzonej ryby

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Umieść wędzoną rybę i listki laurowe w rondelku. Zalej mlekiem, dodając trochę zimnej wody w razie potrzeby, aby całkowicie przykryć rybę. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, zmniejsz płomień i gotuj przez 10-15 minut. Odsącz na durszlaku i umieść rybę w misce. Usuń skórę i ewentualne ości. Pozostaw do ostygnięcia. Przenieś rybę do miksera ze śmietaną, sokiem z cytryny i skórką, masłem, chrzanem, sosem worcestershire, białym pieprzem i cayenne. Dopraw solą morską i zmiksuj na grubą pastę. Przenieś do miski i polej dodatkowym roztopionym masłem, aby pokryć wierzch mieszanki. Schładzaj przez noc w lodówce i podawaj z grzankami.

 

 
Przepis: Andy Harris
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

570 g wędzonego łupacza albo wędzonej makreli

2 świeże listki laurowe

1 litr mleka

140 ml śmietany kremówki

sok i skórka z 1 cytryny

75 g roztopionego masła, plus dodatkowa porcja do polania z wierzchu

1 łyżka chrzanu

1 łyżka sosu worcestershire

1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

1 łyżeczka pieprzu cayenne

Reklama
Polub nas na Facebooku