Reklama

Croque Monsieur z indykiem

Croque Monsieur z indykiem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 220 st. C. W garnku na wolnym ogniu roztop masło, aż się zacznie pienić, ale nie przypalać. Następnie wymieszaj z mąką. Gotuj przez 3 minuty. Wlej zimne masło i dobrze mieszaj, aby zapobiec powstawaniu grudek. Zwiększ ogień i pozostaw na wolnym ogniu na kilka minut. Zdejmij z ognia i wymieszaj z musztardą, serem stilton i dopraw do smaku.

2. Cztery kromki posmaruj sosem żurawinowym, następnie sosem serowym i posyp połową sera gruyere. Nałóż indyka i przykryj pozostałym chlebem. Lekko przyciśnij, posmaruj na wierzchu resztą sosu i posyp serem gruyere. Piecz do czasu, aż ser się roztopi, a kanapki nabiorą złotobrązowego koloru. Podawaj z zieloną sałatą. 

Składniki

40 g masła

40 g mąki

400 ml mleka

2 łyżki musztardy dijon

100 g sera stilton, pokruszonego

8 kromek białego pieczywa

sos żurawinowy

100 g sera gruyere, startego

400 g indyka (z resztek)

Reklama
Polub nas na Facebooku