Reklama

Rillettes z kaczki

Rillettes z kaczki

Przygotowanie

Czas przygotowania135 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Nagrzej piekarnik do 150 st. C.

2. Umieść nogi z kaczki i tłuszcz na blaszce do pieczenia. Dopraw, nafaszeruj czosnkiem i 3 gałązkami rozmarynu. Przykryj folią i piecz przez 2 godziny, do czasu gdy mięso będzie odchodzić od kości. Wyjmij z piekarnika. Gdy ostygnie, zdejmij skórę i porozdzielaj mięso na kawałki. Wymieszaj z pistacjami, rodzynkami, octem i pozostałym tymiankiem. Dodaj tłuszczu z pieczenia, aby składniki dobrze się połączyły - około 2 łyżki. Dopraw, podawaj z tostami.

 

Przepis: Laura Fyfe
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

 

2 nogi z kaczki

250 g tłuszczu z kaczki

2 ząbki czosnku, rozgniecione

5 gałązek tymianku

50 g pistacji, posiekanych

50 g sułtanek, posiekanych

1 łyżeczka octu

tosty z chleba na zakwasie, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku