Reklama

Carpaccio z dziczyzny

Carpaccio z dziczyzny

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób3 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Zmiksuj owoce jałowca z oliwą w młynku lub ręcznym blenderze i odstaw. Wymieszaj ocet balsamiczny z sokiem z pomarańczy i skórką oraz jałowcową oliwą (pozostawiając 1 łyżkę na dziczyznę). Odstaw.

2. Za pomocą szatkownicy pokrój na cienkie plasterki buraki i wymieszaj w misce z 2 łyżkami dressingu. Odstaw.

3. Wetrzyj w mięso 1 łyżkę oliwy jałowcowej, rozgrzej dużą patelnię i podsmażaj dziczyznę na wysokim ogniu z każdej strony. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

4. Ułóż plasterki dziczyzny na półmisku, posyp orzechami, burakami, liśćmi botwinki oraz koperkiem i skrop jeszcze delikatnie dressingiem.

 

W porcji: 160 kcal, 10 g tłuszczy (1,5 g nasyconych), 15 g białka, 4 g węglowodanów, 3 g cukrów

 

Przepis: Joss Herd
Zdjęcie: Peter Cassidy

Składniki

10 owoców jałowca

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżka białego octu balsamicznego

skórka z 1 pomarańczy, sok z połowy

200 g różnokolorowych buraków

500 g filetu z sarny lub jelenia

30 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

1 łyżka drobno posiekanego koperku

1 opakowanie małych listków botwiny

Reklama
Polub nas na Facebooku