Reklama

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

To efektowna i jednocześnie prosta w wykonaniu przystawka. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas w dniu kolacji możesz ją przygotować dzień wcześniej. Podawaj z chlebem na zakwasie – będzie świetnie pasować do słodkiego, korzennego buraka.

1. Zacznij od usunięcia liści z buraka, zostawiając ok. 2,5 cm łodygi z każdego. Umieść w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Odsącz i odstaw.

2. Zetrzyj na drobno skórkę z jednej cytryny, wyciśnij z obu sok i przelej go przez sitko, aby nie pozostały w nim żadne pestki. Dodaj do miski z koperkiem, cebulą, cukrem, oliwą z oliwek, kaparami i łyżeczką soli. Wymieszaj wszystkie składniki tak, by się dobrze ze sobą połączyły.

3. Umyj buraki pod zimną wodą i delikatnie zdejmij z nich skórkę (powinna łatwo schodzić). Odetnij spód i wierzch. Następnie za pomocą ostrego noża pokrój buraki na cienkie krążki.

4. Ułóż plasterki buraków na półmisku lub talerzach i polej dressingiem tak, by spłynął w szczeliny pomiędzy warzywami. Zakryj folią i schładzaj w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.


W porcji: 60 kcal, 3g tłuszczy (w tym 0 g nasyconych), 1 g białka, 6 g węglowodanów, 6 g cukrów

 

Przepis: Pippa Kendrick
Zdjęcie:  Gareth Morgans

Składniki

8 średniej wielkości buraków (najlepiej różnokolorowych)
2 cytryny
mały pęczek koperku, drobno posiekany
1 czerwona cebula, drobno posiekana
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy

Reklama
Polub nas na Facebooku