Reklama

Dyniowo-orzechowe paszteciki

Dyniowo-orzechowe paszteciki

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Umieść dynię  (pokrojoną wzdłuż, pozbawioną pestek) na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp płatkami chili oraz listkami tymianku. Piecz przez 45 minut, aż zmięknie.

2. Pozwól jej lekko ostygnąć. Następnie za pomocą łyżki oddziel miąższ od skóry. Zmieszaj w misce z pokruszonym serem stilton, posiekanymi orzechami i bułką tartą. Odstaw, aby całość się schłodziła.

3. Rozwałkuj ciasto francuskie do wymiarów 60 cm x 18 cm, pokrój na 2 długie cienki paski. Wzdłuż środka każdego paska umieść połowę nadzienia, a krawędzie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Złóż ciasto wzdłuż i przyciśnij, aby je dobrze zakleić. Przekręć rolki, aby złączenie było pod spodem.

4. Podziel na 5 cm kawałki i umieść na tackach do pieczenia wyłożonych pergaminem. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i piecz przez 35 minut, aż urosną i nabiorą złotego koloru.

 

Na porcję: 167 kcal, 10,8 g tłuszczy (w tym 4,5 g nasyconych), 4,1 g białka, 12,9 g węglowodanów, 0,8 g cukrów

 

Przepis: Laura Fyfe
Zdjęcie: Jan Baldwin

Składniki

dynia piżmowa

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka płatków chili

4 gałązki tymianku, oderwane listki

100 g sera stilton, pokruszonego

50 g posiekanych orzechów włoskich

50 g bułki tartej

500 g ciasta francuskiego

1 jajko, roztrzepane

ziarno sezamu, do dekoracji

Reklama
Polub nas na Facebooku