Reklama

Grillowana cukinia z cieciorką i majerankiem

Grillowana cukinia z cieciorką i majerankiem

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Odsącz cieciorkę i umieść ją w rondelku. Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 45 minut lub do momentu, gdy stanie się miękka. Odsącz i odłóż do ostygnięcia.

2. Na wysokim ogniu rozgrzej masywną patelnię lub patelnię grillową. Wysmaruj cukinię oliwą z oliwek i grilluj przez 12 minut z każdej strony, aż stanie się miękka.

3. Ułóż cukinię na półmisku, posyp cieciorką, serem kozim i majerankiem. Dopraw do smaku. Skrop pozostałą oliwą i od razu podawaj z ćwiartkami cytryny do wyciśnięcia na potrawę.

 

 

Przepis: Rodney Dunn

Zdjęcie: William Meppem

Składniki

120 g cieciorki, namoczonej w zimnej wodzie przez noc

3 cukinie, cienko pokrojone wzdłuż

34 łyżki oliwy extra-virgin

50 g sera koziego, pokruszonego

1 łyżka listków majeranku

ćwiartki cytryny do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku