Reklama

Grillowane radicchio z dressingiem z gorgonzoli

Grillowane radicchio z dressingiem z gorgonzoli

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

1. Umieść patelnię grillową na wysokim ogniu i zostaw na parę minut, aby była się bardzo dobrze rozgrzała. W międzyczasie skrop oliwą patelnię z nieprzywierającą powłoką i umieść ją na umiarkowanym ogniu. Podsmażaj cebulę przez 10 minut, aż zmięknie i nabierze kleistej konsystencji, ale nie zmieni koloru. Dodaj na patelnię rodzynki i gotuj, mieszając co 1-2 minuty. Następnie dodaj octu. Zdejmij patelnię z ognia.

2. Pokrusz ser do blendera i dodaj sok z cytryny. Wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, dobrze dopraw, dodaj trochę wody i zmiksuj na gładki, kremowy dressing.

3. Potnij radicchio na 3 cm ćwiartki i gotuj partiami przez kilka minut z każdej strony. Przenieś do miski, posyp cebulową mieszanką i uprażonymi orzeszkami piniowymi. Wymieszaj, aby dobrze połączyć składniki. Przenieś na półmisek lub deskę i skrop dressingiem z gorgonzoli. Na koniec udekoruj listkami rukoli, pokrusz na wierzch resztę gorgonzoli, jeśli masz ochotę, i od razu podawaj.

W jednej porcji: wartość energetyczna: 236 kcal, 18,7 g tłuszczy (4,9 g nasyconych), 6,3 g białka, 9,5 g węglowodanów, 7 g cukrów

 

Przepis: Georgie Socratous
Zdjęcie: Yuki Sugiura

Składniki

• oliwa extra-virgin
• 1 czerwona cebula, drobno posiekana
• 4 łyżki rodzynek
• 1 łyżka octu z czerwonego wina
• 100 g gorgonzoli, plus dodatkowa do podania (opcjonalnie)
• sok z ½ cytryny
• 3 główki radicchio, oczyszczone
• garść listków rukoli
• 2 łyżki orzeszków piniowych, podpieczonych

Reklama
Polub nas na Facebooku