Reklama

Bazyliowa lemoniada

Bazyliowa lemoniada

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Na średnim ogniu delikatnie podgrzej 800 ml wody, 400 g cukru i drobno startą skórkę z 4 cytryny.Mieszaj do czasu aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj bazylię w blenderze z pozostałymi 50 g cukru i wymieszaj z syropem cukrowym razem z sokiem ze wszystkich cytryn. Pozostaw na 5 minut, aby smaki dobrze przeniknęły, a nastęþnie odsącz.

Twoja skoncentrowana baza jest gotowa. Przechowuj ją w szczelnej butelce. Przed podaniem, wlej trochę do dzbanka lub szklanek, dodaj lodu, zalej gazowaną wodą i wrzuć parę plasterków limonki.

Składniki

450 g cukru

6 niewoskowanych cytryn

duży pęczek liści bazylii, plus kilka do dekoracji

lód, gazowana woda i 1 pokrojona w plasterki limonka, do podania

 

Reklama
Polub nas na Facebooku