Reklama

Bułeczki wieprzowe

Bułeczki wieprzowe

Przygotowanie

Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

1 Zacznij przygotowywać wieprzowinę dzień wcześniej.

2 Rozgrzej piekarnik do 140 st. C. Ostrożnie obierz skórę z boczku i włóż ją do lodówki.

3 W dużej brytfannie do pieczenia natrzyj mięso olejem sezamowym, dopraw cukrem i większą szczyptą soli, najlepiej morskiej. Przykryj szczelnie podwójną warstwą folii aluminiowej i piecz przez 5 godzin. Następnie wyjmij, ostudź i włóż do lodówki.

4 Następnego dnia, ręcznie lub w mikserze, połącz wszystkie składniki na bułeczki z 1 łyżeczką soli, potem ugniataj przez 10 minut. Umieść ciasto w misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia. Po godzinie zagnieć ponownie i podziel na 20 równych części. Uformuj gładkie kule, umieść na tacy oprószonej mąką, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

5 Rozwałkuj kulki na placki wielkości 10x12 cm. Połóż na tłuszczony patyczek do sushi przez środek i zawiń jedną stronę ciasta na górę. Patyczek wyciągnij. Umieść każdą bułeczkę na prostokącie z pergaminu w bambusowym parowarze. Odstaw.

6 Rozgrzej piekarnik do pełnej mocy (240 st. C). Teraz przygotuj zalewę. Drobno posiekaj ogórek i rzodkiewki. Umieść je w osobnych miseczkach. Posyp łyżką stołową soli (nie martw się, potem usuniemy jej nadmiar), następnie podziel cukier i ocet między nimi. Schładzaj do czasu, aż będą potrzebne.

7 Upraż nasiona sezamu i przełóż do innej miski. Odetnij dymki, drobno pokrój je wzdłuż i wrzuć do miski z lodowatą wodą, żeby się pozwijały.

8 Umieść skórę z wieprzowiny w brytfannie i piecz przez 20-30 min, lub do czasu, aż popęka. Po schłodzeniu, połam i dopraw.

9 Gdy już jesteś gotowy, aby gotować bułki,pokrój boczek w plastry o grubości 1 cm. Przepołów każdy, a następnie piecz do złocistości,od czasu do czasu odlewając nadmiar tłuszczu, aby mógł stać się chrupki.

10 W tym samym czasie gotuj bułki nad garnkiem z wrzącą wodą przez 8-10 minut, powinny być puszyste. Wyciśnij warzywa z marynaty, aby pozbyć się nadmiaru słonego płynu, następnie przenieś do czystych miseczek. Podaj z butelką sosu hoisin i niech każdy komponuje własne kanapki.

 

1 porcja zawiera: wartość energetyczna: 526 kcal, tłuszcze: 21,9 g (w tym nasycone: 8,3 g), białko:
28 g, węglowodanowy: 54,2 g, cukier:7,6 g

 

Magazyn Jamie nr. 01/15

 

Składniki

• 1,2 kg boczku bez kości
• olej sezamowy
• szczypta cukru pudru

 

Bułeczki

• 400 ml mleka

• 50 g masła w temperaturze pokojowej

• 700 g mąki

• 1 czubata łyżka stołowa cukru pudru

• saszetka drożdży suszonych (7g)

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Marynata
• 1 ogórek
• pęczek rzodkiewek (około 15szt.)
• 2 łyżki soli
• 2 łyżeczki cukru pudru
• 6 łyżek octu ryżowego

 

Do podania
• 1 łyżka nasion sezamu
• 4 dymki
• 8 gałązek kolendry
• 1 czerwone chili
• sos hoisin

Reklama
Polub nas na Facebooku