Reklama

Schab wieprzowy z pieczonymi gruszkami

Schab wieprzowy z pieczonymi gruszkami

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościtrudne

Rozgrzej maksymalnie piekarnik.

Zacznij od przygotowania farszu. Podpiecz chleb na patelni. Usuń skórkę. Pokrusz chleb do miski. Przy użyciu moździerza rozgnieć orzeszki piniowe i dorzuć do naczynia. Posiekaj szałwię. Następnie zetrzyj na tarce gruszkę. Dorzuć składniki do miski i dopraw solą morską i pieprzem. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszaj rękami i odstaw na bok.

Rozgniataj nasiona kopru włoskiego z szałwią, solą i pieprzem, aż uzyskasz pastę. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek. Tak przygotowaną marynatą posmaruj schab. Upewnij się, że wypełniła wszystkie nacięcia. Obierz cebulę i pokrój ją na ćwiartki. Następnie włóż cebulę i kości wieprzowe do blaszki do pieczenia, która pomieści schab.

Przenieś schab na deskę do krojenia. Ułóż go skórą do dołu. Za pomocą noża zrób nacięcie oddzielające boczek od polędwicy, tak by utworzyło się coś na kształt klapki. Wypełnij powstałą przestrzeń farszem i dopraw do smaku. Owiń boczek wokół polędwicy i zawiń je ścisło przy użyciu 5-6 kawałków tasiemki. Przygotowany schab ułóż na kościach.

Włóż mięso do piekarnika i piecz przez około 30 minut (dzięki temu schab będzie wyjątkowo chrupiący), następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni Celsjusza i piecz przez kolejną godzinę. Mięso powinno być upieczone, a skórka w pęknięciach chrupiąca.

Teraz przejdź do warzyw i owoców. Podziel gruszki i bulwy kopru włoskiego na 6 kawałków. Obierz cebule i podziel na ćwiartki. Następnie obierz czosnek i rozgnieć ząbki.


Na osobną blachę do pieczenia wrzuć gruszki, cebule, czosnek, rozmaryn, fenkuł, liście laurowe i resztę szałwii. Całość spryskaj oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika na półkę pod schabem i piecz przez 45-60 minut. Warzywa powinny się skarmelizować i uzyskać wyjątkową miękkość i aromat.

Gdy schab będzie gotowy, przenieś go na talerz, przykryj folią aluminiową i ścierką kuchenną. Odstaw na bok, by odpoczął.

Przy użyciu szczypiec, usuń kości z blaszki do pieczenia. Postaw ją na płycie grzejnej, na średnim ogniu. Dodaj gruszki. Gotuj na wolnym ogniu, dodaj mąkę i mieszaj wszystko przez 2-3 minuty.

Dodaj bulion drobiowy i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Mieszaj regularnie. Gdy będziesz zadowolony z konsystencji, przelej sos przez sitko do dzbanka. 

Gotowy schab podawaj z pieczonymi gruszkami i warzywami oraz sosem. Danie doskonale pasuje z gotowaną na parze zieleniną.

Składniki

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
parę gałązek świeżej szałwii
1 czerwona cebula
6 kawałków kości wieprzowych
1 x 2,2 kg schabu wieprzowego bez kości, należy go ponacinać na głębokość ok. 1 cm w odstępach ok. 1 cm (poproś o to swojego rzeźnika lub zrób to sam ostrym nożem)

FARSZ Z SZAŁWIĄ I ORZESZKAMI PINIOWYMI

3 kromki chleba na zakwasie
100 g orzeszków piniowych
parę gałązek świeżej szałwii
1 gruszka
oliwa z oliwek

WARZYWA, GRUSZKI I SOS

3 gruszki
2 bulwy kopru włoskiego
2 małe czerwone cebule
1 główka czosnku
kilka świeżych gałązek rozmarynu
4 świeże listki laurowe
1 szklanka wina gruszkowego (130 ml)
2 łyżki zwykłej mąki
1 litr świeżego, organicznego bulionu drobiowego

Reklama
Polub nas na Facebooku