Reklama

Tah Chin

Tah Chin

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościtrudne

1. Na średnim palniku podgrzej odrobinę oliwy i dodaj cebulę. Podsmażaj przez 10 minut, aż będzie miękka i klejąca.

2. Dodaj mięso i gotuj 5-8 minut, aż się lekko przypiecze, dodając na 2 ostatnie minuty kminek, kolendrę i czosnek.

3. Dodaj kostkę i zalej wrzącą wodą by przykryć mięso. Zagotuj, dopraw i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj przez 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie (by dało się rozdzielić łyżką). 

4. Zdejmij przykrywkę i gotuj, aż zredukujesz płyn do gęstego sosu. Dodaj połowę pietruszki (resztę należy zostawić do podania) i dopraw. Odstaw.

5. Przygotuj ryż. Duży garnek z posoloną wodą zagotuj na średnim ogniu. Ryż przepłucz pod zimną wodą z kranu, aż woda będzie czysta i wrzuć do garnka. Gotuj na małym ogniu przez 6-7 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany z wciąż wyczuwalnymi ziarenkami. Odcedź na sitku i schłódź pod zimną wodą. Ryż powinien być całkowicie odsączony.

6. W misce wymieszaj jogurt, jajko i sok z cytryny i dopraw do smaku. Odłóż ¼ tej mieszanki, a pozostałą część dodaj do połowy ryżu i wymieszaj.

7. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. W dużym naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym o grubym dnie rozpuść masło, część rozprowadzając na ścianki.

8. Na dnie naczynia rozłóż ryż z jogurtem. Następnie, ułóż równą warstwę z jagnięciny.

9. Pozostały ryż wymieszaj z odłożonym wcześniej jogurtem i wyłóż na mięso. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w piekarniku przez godzinę, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 45-60 minut lub do czasu, gdy na brzegach ryżu powstanie złota przypieczona „skórka”.

10. Gotowe danie umieść ostrożnie z naczyniem w zimnej wodzie (uważaj, żeby woda nie dostała się do jedzenia). Nożem oddziel ryż od ścianek.

11. Postaw duży talerz lub deskę na naczyniu, szybko je odwróć i przełóż potrawę. Nie martw się, jeśli tah chin nie jest całkiem twardy. Spodnia warstwa ryżu będzie miękka, ale na wierzchu powinna być złota skorupka.

12. Serwuj tah chin posypany resztą posiekanej pietruszki, ziarnami granatu i odrobiną jogurtu podawaną obok.

 

Na porcję: 741 kcal, 33,4 g tłuszczów (15,8 nasyconych), 36,4 g białka, 73,8 g węglowodanów, 5,8 g cukru.

 

Przepis: Georgina Hayden

Zdjęcie: Martin Poole

Składniki

Oliwa z oliwek

2 czerwone cebule, cienko pokrojone

850 g karczków jagnięcych (filet z karku)

2,5 łyżeczki mielonego kminku

1,5 czubata łyżeczka mielonej kolendry

2 ząbki czosnku, cienko pokrojone

Kostka rosołowa (jagnięca lub wołowa)

Pęczek włoskiej pietruszki (o płaskich listkach)

500 g białego ryżu basmati

25 g masła

1 duże jajko

250 ml jogurtu naturalnego (oraz ewentualnie trochę do podania)

Sok wyciśnięty z jednej cytryny

Ziarna granatu (do podania)

Reklama
Polub nas na Facebooku