Reklama

Makaron z bakłażanem w sosie pomidorowym

Makaron z bakłażanem w sosie pomidorowym

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościłatwe

1. Podgrzej 3 łyżki oliwy na patelni i podduś na niej cebulę, czosnek i gałązki bazylii przez około 7 minut. Dodaj pomidory, dobrze dopraw i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

2. W międzyczasie podsmaż bakłażana na pozostałym oleju, aż nabierze złotego koloru. Następnie wymieszaj z sosem pomidorowym i listkami bazylii. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz i wymieszaj z sosem. Nałóż na talerze i posyp ricottą przed samym podaniem.

Składniki

4-6 łyżek oliwy z oliwek

1 x 400 g puszki siekanych pomidorów

1 mała cebula, pokrojona w drobne kawałki

2 ząbki czosnku, pokrojone w drobne kawałki

mały pęczek bazylii, zebrane listki i drobno posiekane gałązki

2 bakłażany, pokrojone w 2 cm plastry

500 g makaronu rigatoni

80 g ricotty

Reklama
Polub nas na Facebooku