Reklama

Makaron arrabiata

Makaron arrabiata

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

 1. Ponakłuwaj całe chili nożem i umieść je na dużej patelni. Przykryj 1 cm warstwą oliwy i pozostaw na bardzo małym ogniu. Gdy zmiękną, wylej większość oleju (lub zachowaj do innych przepisów). Dodaj czosnek, anchois i oregano i smaż delikatnie przez kilka minut. Wymieszaj z pomidorami i zagotuj. Uważaj, żeby nie rozgotować chili.

2. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i zacznij przygotowania pikantnej bułki tartej. Zmiksuj chleb ze szczyptą soli, aż zacznie zbijać się w grudki. Na średnim ogniu rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj czosnek i odrobinę suszonego chili. Po około minucie dodaj okruszki chleba i wymieszaj, aby pokryły się w czosnkowym oleju. Kontynuuj smażenie przez 5-7 minut, aż bułka tarta się zezłoci i nabierze chrupkości. Odstaw patelnię z ognia i odłóż na bok.

3. Odsącz makaron, następnie dodaj sos i wymieszaj, aby się nim dobrze pokrył. Rozłóż do misek, tak by w każdej znalazło się chili i podawaj posypane bułką tartą.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

4 całe, świeże czerwone chili

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku, w plasterkach

3 fileciki anchois

1 łyżeczka suszonego oregano

1 x 400 g pomidorów w puszce, lub 400 g przecieru

400 g makaronu

 


Bułka tarta z chili

duża garść kawałków chleba

oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku, rozgniecione

1 suszone chili, pokruszone

Reklama
Polub nas na Facebooku