Reklama

Wegetariańska carbonara

Wegetariańska carbonara

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Zagotuj duży garnek lekko posolonej wody. Ugotuj linguine zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie rozbij jajka do małej miski i roztrzep je widelcem. Dopraw odrobiną czarnego pieprzu, następnie wymieszaj z ricottą i większością skórki cytrynowej.

3. 3 minuty przed końcem gotowania pasty dodaj groszek. Zachowaj odrobinę wody z gotowania. Następnie odsącz linguine oraz groszek i wrzuć ponownie do garnka.

4. Wymieszaj drewnianą łyżką z jajeczną mieszanką i szpinakiem. Lekko się ugotują w jeszcze ciepłym garnku. Jeśli potrzeba, dodaj trochę wody z gotowania makaronu, aby rozluźnić konsystencję sosu.

5. Rozłóż do misek i podawaj z zieloną sałatą.


W porcji: 461 kcal, tłuszcze: 9,4 g (nasycone kwasy tłuszczowe: 2,5 g), białko: 22,2 g, węglowodany 77,5 g, cukry: 4,4 g

 

Przepis: Phillippa Spence

Zdjęcie: David Munns

Składniki

400 g makaronu linguine

4 jajka

2 łyżki miękkiego sera ricotta

skórka z 1 cytryny

100 g świeżego groszku (lub mrożonego, po uprzednim rozmrożeniu)

100 g świeżego szpinaku baby

zielona sałata, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku