Reklama

Zimowa pasta

Zimowa pasta

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

„Jakościowej oliwy nie chcesz raczej zużyć na proste gotowanie” - mówi Jamie. „Ale świetnie jest nią wykończyć sałatki, zupy, dania z makaronu i steki. W tej potrawie ważne jest użycie naprawdę dobrej oliwy. Jeśli nie możesz takiej dostać, użyj najlepszej jaką masz, ale połowę ilości podanej w przepisie. Pomyśl tu o oliwie jako o prestiżowym składniku, nie jak o zwykłym produkcie. Im lepsza oliwa, tym lepszy smak.

1. Umieść duży garnek posolonej wody na kuchence i zagotuj. Wrzuć pora, ząbki czosnku. Gotuj przez 3 minuty, następnie dodaj kapustę i gotuj dalej przez kolejne 3 minuty, ale nie dłużej! Niech cię nie kusi.

2. Szczypcami lub łyżka cedzakową przenieś warzywa do blendera. Będzie ok, jeśli zostanie w nich trochę wody. Dodaj oliwę i zmiksuj, aby otrzymać żywo-zielone puree o konsystencji kremowej śmietany. Jeśli całość będzie zbyt sucha dodaj odrobinę wody z gotowania. Spróbuj, dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem, odstaw.

3. Zagotuj wodę. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odsącz i ponownie umieść w garnku. Dodaj sos, ustaw go na wolnym lub średnim ogniu i podgotuj z makaronem przez 30 sekund. Gdy znowu zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i dodaj ser. Musisz działać szybko, aby nie rozgotować makaronu. Sprawdź proporcje sera, soli i pieprzu.

4. Posyp dodatkowym parmezanem. Podawaj na dużym półmisku i nie ociągaj się z jedzeniem. Jest wspaniały.

 

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: Jamie Oliver

Składniki

1 duży por, obrany, przekrojony, umyty, pokrojony na kawałki

6 ząbków czosnku, obranych

2 duże garści jarmużu lub kapusty włoskiej, umyte, obrane z zewnętrznych liści

100 ml oliwy extra-virgin

500 g makaronu (penne, linguine lub spaghetti)

100 g parmezanu, drobno startego, plus dodatkowy do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku