Reklama

Spaghetti vongole

Spaghetti vongole

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

1 Ugotuj makaron w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu, tak by było al dente. Następnie odsącz.

2 W międzyczasie ustaw duży garnek (z pokrywką) na średnim ogniu i dobrze go rozgrzej. W małej misce, zmieszaj chili, czosnek i większą część natki. Cztery minuty przed końcem gotowania makaronu, wrzuć małże do garnka z połową miksu z chili. Skrop oliwą z oliwek i wlej wino. Przykryj pokrywką i potrząsaj garnkiem w trakcie gotowania. Zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy wszystkie małże się otworzyły. Następnie dodaj spaghetti i pomidory. Dorzuć resztę mieszanki chili, wyciśnij sok z cytryny i gotuj jeszcze przez minutę, dobrze mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj posypane resztą natki.

Składniki

 

250 g makaronu spaghetti albo linguine

1 czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

mały pęczek natki, posiekany

200 g świeżych małży, umytych

oliwa z oliwek

150 ml białego wina

2 duże podłużne pomidory, pokrojone w kostkę

1 cytryna

Reklama
Polub nas na Facebooku