Reklama

Świąteczna carbonara

Świąteczna carbonara

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Do tego prostego dania możesz użyć makaronu spaghetti albo penne. Grzybów nie dodaje się w tradycyjnym przepisie na carbonarę, ale do tej receptury będą świetnie pasować.

1. Ugotuj tagliatelle w dużym garnku z posoloną wodą według instrukcji na opakowaniu, aby było al dente.

2. W międzyczasie podgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu i podsmażaj na niej grzyby i czosnek przez 5 min., aby zmiękły.

3. W innej misce ubij żółtka razem ze śmietaną, parmezanem, natką i koperkiem. Przypraw czarnym pieprzem. Dodaj smażone grzyby i szynkę. Wymieszaj do połączenia.

4. Odsącz tagliatelle, zostawiając szklankę wody z gotowania. Wrzuć makaron ponownie do garnka. Zdejmij z ognia, polej sosem i wymieszaj, aby się nim dobrze pokrył. Dodaj trochę wody z gotowania, aby go rozrzedzić, jeśli będzie taka potrzeba. Podawaj z dodatkową porcją tartego parmezanu.

 

Na porcję: 585 kcal, 20 g tłuszczy ( w tym 10 g nasyconych), 25,5 g białka, 75,5 g węglowodanów, 5,1 g cukrów

 


Przepis: Andy Harris
Zdjęcie: Con Poulos

Składniki

400 g tagliatelle, lub innego makaronu
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g grzybów, pokrojonych
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 żółtka
100 g śmietany
50 g parmezanu, startego, plus trochę do podania (opcjonalnie)
1 łyżka drobno posiekanej natki
1 łyżka drobno posiekanego koperku
80 g gotowanej szynki, poszarpanej na kawałki

Reklama
Polub nas na Facebooku