Reklama

Makaron casarecce z brokułami

Makaron casarecce z brokułami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Casarecce to krótki, spiralny rodzaj makaronu. Jeśli nie możesz go znaleźć, penne będzie dobrym zamiennikiem.

1.Upraż bułkę tartą na suchej patelni na średnim ogniu, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Uważaj, aby jej nie przypalić. Jeśli używasz solonych anchois, odsącz je i osusz. Przejedź delikatnie kciukiem po kręgosłupie, aby łatwiej go wyciągnąć. Jeśli używasz anchois w oleju, po prostu je odsącz.

2. Zagotuj duży garnek solonej wody, wrzuć brokuły i gotuj do miękkości. Wyjmij (zachowując wodę z gotowania na makaron) i włóż do wody z lodem, aby warzywa zachowały chrupkość i jasnozielony kolor. Odsącz brokuły z wody i osusz ręcznikiem. Rozgrzej oliwę czosnkową na patelni, dodaj anchois i mieszaj drewnianą łyżką, aby się nie przypaliły. Dodaj opieczona bułkę tartą i odstaw.

3. Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i dodaj czosnek, chili oraz brokuły. Mieszaj, aż się dobrze podgrzeją. Dopraw, dodaj orzeszki pinii i rodzynki, gotuj jeszcze przez kilka minut.

4. W międzyczasie, ponownie doprowadź do wrzenia wodę z gotowania brokułów. Wrzuć makaron i gotuj o minutę krócej niż czas podany na opakowaniu. Odsącz, zachowując trochę wody z gotowania, i dodaj do garnka z brokułami, dobrze mieszając przez kolejną minutę i dodając odrobinę wody z gotowania, aby rozluźnić konsystencję. Posyp dwoma rodzajami sera, pozostałym anchois i bułką tartą.

 

W porcji: 796 kalorii, 11 g cukru, 38,2 g tłuszczy (9,7 g nasyconych), 29,3 g białka, 80,1 g węglowodanów

 

Przepis: Giorgio Locatelli
Zdjęcie: Myles New

Składniki

40 g bułki tartej

3 solone anchois (lub 6 w oleju)

450 g brokułów, podzielonych na różyczki

1 łyżka oliwy czosnkowej

4 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku, obrany i posiekany

1 świeże czerwone chili, oczyszczone z nasion i drobno posiekane

50 g orzeszków pinii

30 g rodzynek sułtanek

400 g makaronu casarecce lub penne

60 g świeżego oraz dojrzewającego sera caciocavallo (lub pecorino), startego

 

Reklama
Polub nas na Facebooku