Reklama

Pieczony kurczak dla dwojga

Pieczony kurczak dla dwojga

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościśrednie

Pieczony kurczak z aromatycznym nadzieniem to idealne danie na romantyczną kolację. (Ponadto zostają pyszne resztki).

1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oliwy. Następnie przez 15 minut podsmażaj gruszkę, kasztany, cebulę, czosnek i szałwię aż do uzyskania miękkości. Dodaj masło i przesuń warzywa na bok. Połóż na patelnię wątróbki. Dopraw do smaku i smaż przez około minutę. Następnie dodaj odrobinę brandy i wymieszaj. Smaż na dużym ogniu przez około 4 minuty, tak żeby mięso było lekko różowe w środku. Uważaj, żeby nie przesmażyć mięsa. Chcemy, żeby było delikatne i rozpływało się w ustach.

2. Zawartość patelni wrzuć do malaksera. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj żurawinę. Całość przełóż na talerz i włóż na parę minut do lodówki w celu schłodzenia.

3. Rozgrzej piekarnik. Włóż palce między mięso a skórę na piersi kurczaka, aby stworzyć kieszonkę. Następnie wypełnij kieszonkę farszem, naciągnij skórkę kurczaka i wetknij w nią wykałaczki. Skrop kurczaka oliwą z oliwek i dopraw mięso do smaku. Wypełnij wnętrze kurczaka pomarańczami (tak aby była odpowiednia cyrkulacja powietrza). Przełóż kurczaka na blachę do pieczenia.

4. Włóż kurczaka do piekarnika i zredukuj temperaturę do 190 stopni.

5. Piecz przez około 80 minut. Po upływie 40 minut polej kurczaka wytopionym tłuszczem. Umieść na nim plasterki bekonu i ponownie włóż do piekarnika. Przed podaniem przenieś kurczaka na deskę i pozwól mu chwilę odpocząć. Podawaj z odrobiną tymianku i pieczonymi warzywami.

 


Przepis: Jamie Oliver
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

- oliwa z oliwek

- 1 pokrojona gruszka, obrana ze skórki i pozbawiona gniazda

- garść próżniowo pakowanych kasztanów

- drobno posiekana cebula

- 2 obrane ząbki czosnku

- 1 gałązka szałwi (należy przebrać liście i porwać na kawałki)

- 1 duża kulka masła

- 150g oczyszczonej i pokrojonej wątróbki drobiowej

- brandy

- garść suszonej żurawiny

- 1,6 kg kurczaka

- 1 pomarańcza, pokrojona na 6 części

- 6 plasterków niewędzonego boczku

- kilka gałązek tymianku

Reklama
Polub nas na Facebooku