Reklama

Kurczak zapiekany w jogurcie

Kurczak zapiekany w jogurcie

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

2 Na średnim ogniu na patelni delikatnie podsmażaj posiekaną cebulę, aż stanie się miękka. Zdejmij ją. I podobnie smaż piersi kurczaka przez 5 minut, by nabrały złocistego koloru. Przełóż je do naczynia do zapiekania razem z cebulą. Wymieszaj jogurt z jajkami, czosnkiem, mąką, suszoną miętą i mielonym kminem. Dopraw i polej kurczaka. Następnie zmiksuj parmezan z kawałkami chleba i posyp nimi mięso. Zapiekaj przez 40 minut, aż całość się zarumieni, a kurczak będzie miękki.

 

Przepis: Andy Harris
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

2 posiekane w paski cebule

4 piersi z kurczaka

500 ml jogurtu greckiego

2 roztrzepane jajka

2 posiekane ząbki czosnku

2 łyżki mąki

2 łyżki suszonej mięty

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki startego parmezanu

30 g suchych i świeższych kawałków chleba

Reklama
Polub nas na Facebooku