Reklama

Kurczak pieczony po marokańsku

Kurczak pieczony po marokańsku

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościśrednie

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Drobno posiekaj 1 cytrynę i rozgnieć ją w moździerzu z ras el hanout, suszoną chili, szczyptą soli i pieprzu. Pokrój w plasterki pozostałą cytrynę i podziel pomiędzy dno blachy do pieczenia i wnętrze kurczaka. Natnij pierś kurczaka w kilku miejscach i wetrzyj marynatę. Skrop oliwą, ponownie natrzyj i umieść na blasze. Posyp płatkami róży, jeśli ich używasz, i piecz przez 80 min., do momentu aż skóra stanie się lepka, a kurczak będzie upieczony w środku. Posyp listkami kolendry i podawaj.

 

 

Przepis: Georgie Socratous
Zdjęcie: Myles New

Składniki

• 2 marynowane cytryny
• 1 łyża przyprawy ras el hanout 
• 1 suszone chili 
• 1,6 kg kurczaka 
• oliwa z oliwek 
• 1 łyżeczka niepryskanych płatków róż (opcjonalnie) 
• listki kolendry, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku