Reklama

Piersi kaczki nadziewane migdałami

Piersi kaczki nadziewane migdałami

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościtrudne

„Piersi kaczki trzymamy przez noc w aromatycznej marynacie wzmocnionej odrobiną koniaku.”

Piersi kaczki zacznij przygotowywać dzień wcześniej. W tym celu za pomocą ostrego noża natnij ich skórę głęboko we wzór kratki. Mięso włóż do brytfanki i odstaw.

Aby przygotować marynatę, w garnku połącz miód z sosem sojowym. Następnie dodaj koniak oraz mielony cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj. Garnek postaw na średnim ogniu i podgrzewaj marynatę, aż zacznie lekko wrzeć. Po dwóch minutach zdejmij garnek z ognia. Dzięki temu część alkoholu odparuje.

Piersi kaczki polej marynatą, brytfankę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny. W trakcie marynowania obracaj mięso od czasu do czasu, aby marynata pokryła je ze wszystkich stron.

Następnego dnia rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Migdały w lukrze również drobno posiekaj, a masło pokrój na mniejsze kawałki.

Na średnim ogniu rozpuść na patelni 40 g masła. Następnie wrzuć posiekaną szalotkę i podsmażaj przez 8 minut do momentu, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje. Zdejmij patelnię z ognia i dorzuć posiekane migdały.

Jedną z piersi kaczki wyjmij z brytfanki i ułóż skórą do dołu. Rozłóż na niej szalotkę z migdałami i przykryj drugą piersią kaczki ułożoną skórą do góry. Piersi kaczki obwiń trzy- lub czterokrotnie nicią kuchenną w odstępach około trzy- lub czterocentymetrowych. Na końcu nici zawiąż supełek. Tak przygotowane mięso odłóż na bok.

Aby przygotować purée, nieobrane ziemniaki włóż do dużego garnka z zimną osoloną wodą i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Ziemniaki gotuj przez 20-30 minut lub do momentu, aż dadzą się łatwo nakłuć widelcem.

W tym czasie na żeliwnej patelni obsmaż na niewielkim ogniu piersi kaczki, po 5 minut z każdej strony. Następnie wstaw patelnię na 6 minut do nagrzanego piekarnika. W tym czasie mięso się upiecze, ale pozostanie nadal soczyste. Jeśli wolisz mięso bardziej wypieczone, kaczkę zostaw w piekarniku na 8 minut. Mięso wyjmij z piekarnika, zawiń w folię aluminiową i odłóż.

Gdy ziemniaki się ugotują, odlej je i pozwól im lekko ostygnąć. Ziemniaki obieraj jeszcze ciepłe. Następnie ugnieć je na gładkie purée.

Purée przełóż do garnka i podgrzewaj przez 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj resztę zimnego masła i dobrze wymieszaj. Purée odstaw.

W drugim garnku zagotuj na średnim ogniu mleko. Przypraw szczyptą gałki muszkatołowej i dodaj ziemniaczane purée. Mieszaj tak długo, aż ziemniaki wciągną całe mleko.

Usuń nici z piersi kaczki i pokrój mięso w grube plastry. Kaczkę podawaj z ziemniaczanym purée.

Składniki

dwie 160-gramowe piersi kaczki ze skórą

2 szalotki

50 g migdałów w lukrze

70-90 g zimnego niesolonego masła

2 średnie czerwone ziemniaki

100 ml mleka

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Marynata

2 łyżki płynnego miodu

łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli

50 g koniaku

łyżeczka mielonego cynamonu

Reklama
Polub nas na Facebooku