Reklama

Kurczak z pomidorami i chorizo

Kurczak z pomidorami i chorizo

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

To świetny przepis na zużycie kurczaka po gotowaniu bulionu. Możesz również wykorzystać inne resztki kurczaka. Przepis możesz dostosować do ich ilości.

Przypal paprykę nad palnikiem gazowym lub grillem. Następnie przełóż ją do miski i przykryj folią spożywczą, żeby się uparowała. Po 15 minutach skórka będzie gładko odchodzić. Obierz paprykę ze skórki.

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Potem pokrój pomidory. Przekrój na pół papryczkę chilli, wyjmij gniazdo, a następnie drobno ją pokrój. Posiekaj liście oregano.

Na średnim ogniu, na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i podsmażaj ją przez parę minut. Następnie dorzuć czosnek, pomidory, paprykę, papryczkę chilli i większą część oregano. Całość podsmażaj przez około 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.

Oddziel kurczaka od skóry i kości. Następnie dorzuć go na patelnię i dolej bulionu.

Porozrywaj paprykę na plastry i dodaj na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut, aż sos się zredukuje. Powinien być gęsty i aromatyczny.

Włóż nasiona fenkułu do moździerza i zgnieć je na miazgę.

Na dużym ogniu rozgrzej drugą patelnię. Natnij skórę kiełbasek chorizo tak, żeby się lekko otworzyły. Wlej na patelnię oliwę z oliwek. Następnie wyciśnij na nią mięso z kiełbasek i dodaj zgniecione nasiona fenkułu.

Podsmażaj przez około 5 minut. Mięso powinno być złociste, chrupiące i aromatyczne. Rozgniataj je i mieszaj drewnianą łyżką.

Dodaj do kurczaka sporą porcję oliwy z oliwek extra vergine, szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu.

Danie serwuj prosto z patelni. Przed podaniem polej je śmietaną oraz octem balsamicznym. Posyp mięsem z kiełbasek chorizo i resztą oregano.  Potrawa wspaniale smakuje z ciepłym chlebkiem pita, tortillami lub ziemniakami pieczonymi w mundurkach.

Składniki

  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg dojrzałych mieszanych pomidorów
  • 1 świeża czerwona papryczka chilli
  • parę gałązek świeżego oregano
  • oliwa z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 kg ugotowanego kurczaka z wolnego wybiegu
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 2 świeże kiełbaski chorizo (około 250 g)
  • 1 czubata łyżeczka śmietany 36%
  • 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
Reklama
Polub nas na Facebooku