Reklama

Skrzydełka kurczaka w miodzie i imbirze

Skrzydełka kurczaka w miodzie i imbirze

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Skrzydełka kurczaka to świetna opcja na grilla, bo są pyszne, tanie i wspaniale przenoszą smaki. Marynuj je przez całą noc, by uzyskać najlepszy smak. A zanim zaczniesz grillować doprowadź mięso do temperatury pokojowej.

1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce, aby powstał sos o klejącej konsystencji.

2. Umieść skrzydełka kurczaka, jedno obok drugiego w szerokim, płaskim naczyniu. Polej marynatą, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny.

3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Smaż skrzydełka przez 15-20 minut, często je przekręcając, aż się zarumienią, a mięso zachowa soczystość. Jeśli używasz patelni, piecz jeszcze kurczaka przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aby mieć pewność, że nie jest surowy w środku.

 

 

 

Przepis Lloyd Hayes
Zdjęcie Laura Edwards

 

Składniki

25 skrzydełek kurczaka

 

Imbirowo-miodowa marynata


5 szalotek, cienko pokrojonych

5 łyżek miodu

2 łyżki sosu sojowego

1 czerwone chili, pokrojone w paski

1-2 cm kawałek imbiru, starty

4-5 gałązki tymianku

Reklama
Polub nas na Facebooku