Reklama

Smażony kurczak

Smażony kurczak

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Do dużej, głębokiej żeliwnej patelni wlej tłuszcz mniej więcej do wysokości 1/3. (Jak zawsze podczas smażenia na głębokim tłuszczu, nie pozostawiaj go bez nadzoru i bądź ostrożny). Podgrzej go, aż zacznie lekko dymić lub do momentu, gdy kawałek chleba zacznie w nim brązowieć w minutę lub szybciej. Potrząśnij częściami kurczaka w papierowej torebce z przyprawioną mąką. Papierowa jest niezbędna, bo plastikowa sprawi, że panierka stanie się zbyt lepka i kleista. Strzep nadmiar mąki.

2. Delikatnie smaż kurczaka partiami. Zacznij od ciemniejszego mięsa, skórą do dołu, i obracaj. Gdy kurczak będzie nadal soczysty w środku, a na zewnątrz powstanie złota, chrupiąca skorupka, jest gotowy. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i szybko podawaj. Chociaż niektórym może lepiej smakować chłodniejszy, w temperaturze pokojowej.

 

Przepis: Paul Levy

Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

olej roślinny, smalec albo mieszanka obu

jeden duży ekologiczny kurczak, podzielony na 8 części

mąka pszenna, doprawiona solą, pieprzem cayenne i dużą porcją świeżo mielonego czarnego pieprzu

Reklama
Polub nas na Facebooku