Reklama

Daktylowy pudding z sosem karmelowym

Daktylowy pudding z sosem karmelowym

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

„Ten pełen smaku i aromatu pudding można po prostu przybrać gałązką ostrokrzewu lub podlać odrobiną podgrzanego brandy i delikatnie podpalić, co na pewno wprawi naszych gości w niemały zachwyt.”

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C i wstaw na dół blachę z wodą. Dzięki temu zabiegowi w piekarniku wytworzy się para, która zapobiegnie wysychaniu puddingu w trakcie jego pieczenia. Formę do babki natłuść i oprósz mąką.

Pokrój pozbawione pestki daktyle i otrzyj skórkę z pomarańczy.

W garnku zagotuj 400 ml wody. Do gorącej wody włóż dwie torebki herbaty i zaparzaj przez 3 minuty.

Torebki herbaty wyjmij i zagotuj zaparzoną herbatę. Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj. Następnie dorzuć pokrojone daktyle. Odstaw, aby całość ostygła do temperatury pokojowej.

W malakserze lub za pomocą robota ręcznego utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.

W misce dokładnie wymieszaj jajka, ekstrakt z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy, syrop cukrowy oraz melasę. Porcjami dodawaj utarte masło z cukrem, miksując po każdym dodaniu, do momentu, aż składniki połączą się, tworząc gładką masę.

Do masy przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj. Dodaj daktyle i przelej ciasto do wcześniej przygotowanej formy na babkę.

Pudding piecz przez godzinę, aż włożony do środka drewniany patyczek będzie suchy. Pudding pozostaw na pięć minut w formie do lekkiego przestygnięcia.

W garnku wymieszaj wszystkie składniki sosu karmelowego i na średnim ogniu doprowadź całość do wrzenia. Mieszając, gotuj sos na niewielkim ogniu przez 5 minut. Garnek zdejmij z ognia.

Formę obróć do góry dnem i wyłóż pudding na talerz. Polej sosem karmelowym. Pudding smakuje najlepiej podany z niewielką porcją gęstej śmietany polanej pozostałym syropem.

Składniki

150 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej, plus dodatkowe do natłuszczenia formy

500 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego, plus dodatkowa do przygotowania formy

500 g suszonych daktyli bez pestek

1 pomarańcz

2 torebki herbaty korzennej

20 g sody oczyszczonej

350 g ciemnego cukru brązowego

5 jaj od kur z wolnego wybiegu

łyżeczka ekstraktu z wanilii

50 g syropu cukrowego

75 g melasy

 

Sos karmelowy

125 g śmietanki kremówki

50 g niesolonego masła

50 g ciemnego cukru brązowego

30 g złotego syropu

brandy

Reklama
Polub nas na Facebooku