Reklama

Cynamonowe bułeczki z żurawiną

Cynamonowe bułeczki z żurawiną

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

"Te bułeczki robi się z mąki razowej i orkiszowej, co nadaje im smak słodu. Zmieszane ze skórką pomarańczową, żurawiną i cynamonem…pachną przepysznie."

W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Wymieszaj je trzepaczką, a następnie dodaj jajko i ponownie wymieszaj.

Przesiej razem obie mąki wraz z cynamonem i szczyptą soli morskiej. Dodaj masło i sklej ciasto rękami, a następnie wraz z cukrem dodaj do mleka z drożdżami. Dodaj roztrzepane jajko i mieszaj, aż powstanie ciasto, które będzie gładko odchodzić od ścianek miski. Przełóż je na posypaną mąką stolnicę i ugniataj przez około 5 minut lub aż ciasto będzie gładkie.

Przełóż ciasto do miski, przykryj posmarowaną oliwą folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut. 

W tym czasie posiekaj żurawinę i drobno zetrzyj skórkę pomarańczową. Dodaj pozostałe składniki nadzienia, wymieszaj i odstaw.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj - na oprószonej mąką stolnicy - na prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm. Równomiernie rozprowadź na nich nadzienie i zwiń w luźne rolady. Pokrój je na plastry szerokości 2 cm.

Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia i ułóż na nich bułeczki, delikatnie je przyciskając, żeby miały miejsce urosnąć.

Przykryj blachy posmarowaną oliwą folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Nagrzej piekarnik do 220 st. C. 

Roztrzep pozostałe jajko i posmaruj nim bułeczki. Posyp je odrobiną cukru.

Piecz przez 15 - 18 minut, aż będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do przestudzenia na kratce. Posmaruj je podgrzanym dżemem lub miodem. Podawaj jeszcze ciepłe lub po ostudzeniu.  

Składniki

2 x 7 g opakowania drożdży instant

500 ml mleka o temperaturze pokojowej

3 duże jajka z wolnego wybiegu

650 g mąki pszennej lub orkiszowej (oraz trochę do oprószenia)

200 g mąki razowej

1 szczypta cynamonu

150 g masła (w temperaturze pokojowej)

150 g drobnego cukru

nierafinowany drobny cukier

3 łyżki dżemu morelowego lub płynnego miodu

 

NADZIENIE

225 g suszonej żurawiny

3 pomarańcze

150 g masła (w temperaturze pokojowej)

150 g miękkiego brązowego cukru

6 łyżeczek cynamonu

Reklama
Polub nas na Facebooku