Reklama

Lody Earl Grey

Lody Earl Grey

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Umieść mleko, cukier i śmietanę w dużym garnku na średnim ogniu. Mieszaj cały czas przez 10 minut lub do momentu, aż cukier się rozpuści, a płyn zacznie parować.

Wymieszaj z listkami herbaty. Następnie zdejmij z ognia i przykryj. Poczekaj 10 minut, aż herbata się zaparzy.

Delikatnie przelej mieszankę przez sitko do miski. Dobrze dociśnij listki herbaty, aby wydobyć z niej cały smak. Wyrzuć liście, a płyn odstaw.

W dużej misce ubij żółtka na jasną, puszystą masę. Powoli dodaj mleczną mieszankę, cały czas mieszając, aby się nie rozwarstwiła.

Wlej ponownie do rondla i mieszaj na średnim ogniu przez około 5 minut lub do momentu, aż mieszanka zgęstnieje i będzie pokrywać tył łyżki jak krem custard (rodzaj budyniu).

Umieść w maszynce do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją podaną przez producenta, aż całość się schłodzi i zacznie tężeć.

Przenieś lody do pojemnika i umieść w zamrażalniku, aby całkowicie się zmroziły.

Wyjmij z zamrażalnika 5 minut przed podaniem, aby lekko zmiękły. Podawaj z posypką z pokruszonych ciasteczek.

 

Przepis: CHRISTINA MACKENZIE

 

Zobacz pomysły na mrożone desery.

Składniki

250 ml pełnotłustego mleka

125 g cukru

500 ml tłustej śmietany

2 łyżki herbaty liściastej Earl Grey

5 dużych żółtek z jaj od kur z wolnego wybiegu

4 kruchych maślanych ciasteczek

Reklama
Polub nas na Facebooku