Reklama

Pudding z kruchymi gwiazdkami

Pudding z kruchymi gwiazdkami

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób9 osób Poziom trudnościśrednie

„Ten klasyczny cytrynowy pudding o gładkiej konsystencji będzie idealnym zwieńczeniem wystawnego obiadu. Pomimo swojej wykwintności jest niezwykle prosty w przygotowaniu.”

Zacznij od przygotowania malin. W tym celu do garnka wsyp cukier, wlej likier i 50 ml wody. Całość podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści. Maliny polej syropem i maceruj przez przynajmniej dwie godziny.

Aby przygotować kruche gwiazdki, posiekaj masło, nożykiem wyskrob nasiona wanilii oraz otrzyj skórkę z cytryny. W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz cukru, aż całość zacznie przypominać gładkie ciasto. Uważaj jednak, aby go nie przebić. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinę.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C.

Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1cm. Piecz przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i za pomocą foremek w kształcie gwiazdek wytnij ciasteczka. Posyp je cukrem kryształem. Ścinki ciasta możesz zachować i podać do popołudniowej herbaty.

Aby przygotować pudding, otrzyj skórkę z jednej cytryny i pomarańczy. Do garnka wlej śmietankę, dodaj cukier, skórkę otartą z cytryny i pomarańczy.

Na średnim ogniu doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytrusów, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 3 minuty.

Pudding przetrzyj przez drobne sito. Gorący pudding rozlej do sześciu kieliszków od szampana lub wina. Pamiętaj jednak, że pudding nie może wrzeć, gdyż kieliszki mogłyby popękać. Pudding odstaw na minimum 3 godziny lub całą noc.

Przed podaniem wyjmij pudding z lodówki i udekoruj każdą z porcji malinami, listkami świeżej mięty (opcjonalnie), kruchym ciasteczkiem i skórką kandyzowaną (opcjonalnie).

Składniki

900 ml śmietanki kremówki

175 g cukru

5 cytryn (będziesz potrzebować około 120 ml soku)

2 pomarańcze (będziesz potrzebować około 90 ml soku)

gałązki świeżej mięty, opcjonalnie

skórka kandyzowana, opcjonalnie

maliny macerowane w crème de cassis

100 g drobnego cukru trzcinowego

50 ml likieru z czarnej porzeczki

125 g malin

kruche gwiazdki

75 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej

pół laski wanilii

pół cytryny

115 g mąki pszennej, plus dodatkowa do posypania blachy

75 g cukru

pół łyżeczki drobnej soli morskiej

cukier kryształ do dekoracji

Reklama
Polub nas na Facebooku