Reklama

Drożdzowe muffiny panettone

Drożdzowe muffiny panettone

Przygotowanie

Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

Jeśli używasz robota, wybierz końcówkę z hakiem.

Połącz mąkę z drożdżami i połową łyżeczki soli morskiej. Podgrzej mleko i stopniowo, ciągle mieszając, dodawaj je do mąki. Następnie tak samo postąp z trzema jajkami.

Ugniataj ciasto ręcznie przez 10-15 minut lub za pomocą miksera przez 8-10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Posmaruj miskę odrobiną oliwy i włóż do niej ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie wyjmij ciasto i uderz je by je wygazować. Dodaj żółtka, wanilię i cukier.

Gdy składniki się połączą, dodaj masło: nie trać nadziei, w końcu powstanie ładne ciasto. Ugniataj jeszcze przez 10 minut. Mikser znacznie ułatwi ten etap.

Ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość,

Dwie blachy do pieczenia muffinek wyłóż 15 papilotkami. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i z cytryny.

Ponownie wyjmij ciasto i wygazuj je chwilę ugniatając. Wmieszaj rodzynki i skórkę kandyzowaną i skórkę startą z owoców.

Uformuj z ciasta 15 kulek i włóż je do papilotek. Przykryj i odstaw na 20 minut.

Nagrzej piekarnik do 200ºC (nie włączaj wiatraka). 
Roztrzep jajko i posmaruj nim muffinki. Posyp je płatkami migdałów. Piecz przez 15-20 minut aż wyrosną i będą rumiane. Podawaj ciepłe lub ostudzone.

 

Rada:
Możesz zostawić muffinki na noc w lodówce, by tam ciasto wyrosło po raz drugi. Rano wyjmij je z lodówki, odstaw na 30 minut i kontunuuj przygotowywanie. 

 

Zobacz przepis na muffiny z kawałkami czekolady.

Składniki

550 g mąki pszennej 

2 x 5 g torebki drożdzy instant 

200 ml mleka 

4 duże jajka z wolnego wybiegu 

oliwa z oliwek 

3 żółtka dużych jajek z wolnego wybiegu 

1 łyżeczka pasty waniliowej 

100 g drobnego cukru 

200 g masła (w temperaturze pokojowej) 

2 pomarańcze 

1 cytryna 

100 g rodzynek i rodzynek sułtańskich 

100 g skórki kandyzowanej 

50 g płatków migdałów

Reklama
Polub nas na Facebooku