Reklama

Pudding chlebowy

Pudding chlebowy

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

W naszym domu zawsze była gromada dzieci” – mówi Helen. „Nie, żebym była szczególnie popularna wśród rówieśników – wszystko z powodu słodkich przysmaków mamy. Była kucharką w mojej szkole, a jej działką były desery. Zapadły mi w pamięć dwa z jej prostych smakołyków – owoce pod kruszonką oraz pudding chlebowy. Oba są fantastyczne na ciepło wprost z piekarnika. Lubię też pudding na zimno, pokrojony jak ciasto”.

1. Włóż chleb do miski, zalej 750 ml wody i odstaw na godzinę. Odciśnij dokładnie z wody na durszlaku.
2. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Zmiksuj chleb na gładko, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj starannie.
3. Wyłóż masę do formy (28 x 22 cm, 6 cm głębokości) i piecz przez godzinę, aż się zetnie i przyrumieni.
4. Posyp z wierzchu brązowym cukrem, podawaj na ciepło z sosem custard.


Porcja: 290 kcal, tłuszcz 8,6 g (nasycone kwasy tłuszczowe 4,8 białko 5,8 g, węglowodany 46,3 g, cukry 25 g)

 

Przepis z nr. 6 MAJ/CZERWIEC 2016

Składniki

• 500 g czerstwego chleba, białego lub ciemnego
• 125 g brązowego cukru, plus trochę do posypania
• 1 jajko
• 85 g masła
• 85 g rodzynek
• 85 g sułtanek
• 1½ łyżki przyprawy korzennej

Reklama
Polub nas na Facebooku