Reklama

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

Przygotowanie

Poziom trudnościłatwe

„Codziennie był jakiś deser” – mówi Holly, członkini zespołu magazynu Jamie. „Moja mama uważa, że obiad jest bez niego niepełny. Mimo to nie jest szczególnym łasuchem i nie cierpi piec ciast, na deser była więc zwykle pomarańcza czy owoce, która zawekowała pod koniec lata. Robiła też jabłka w kompocie, ale najczęściej je piekła, nawet po powrocie z pracy.

Najlepiej nadają się do tego jabłka odmian wymagających obróbki termicznej, ale zwykle są ogromne, wybierzcie więc mniejsze lub użyjcie odmiany deserowej. Mama nacinała skórkę wokół, żeby nie pękały, po czym wydrążała i nadziewała rodzynkami, suszonymi morelami, kandyzowanym imbirem i orzechami. Ułóżcie jabłka w płytkiej brytfance, na wierzchu połóżcie kawałeczek masła i wlejcie niewielką ilość wody (3 łyżki na jabłko wystarczy w zupełności). Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż skórka zmięknie i się przyrumieni. Mama mówi, że jej mama podawała jabłka z zapiekanym kremem custard, czego my z siostrą nie lubiłyśmy. Mama robiła więc rzadki sos custard i ubijała go na pianę, ale nam i tak to nie smakowało”.

 

 

 

Przepis z nr. 6 MAJ/CZERWIEC 2016

Składniki

Reklama
Polub nas na Facebooku