Reklama

Galaretki z grzanego wina

Galaretki z grzanego wina

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Poziom trudnościśrednie

Wysmaruj tłuszczem blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 25 cm i pokryj folią
spożywczą. Zostaw trochę więcej po bokach. Obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój
jabłka oraz gruszki. Umieść je w średniej wielkości rondlu o grubym dniem, razem z
winem, sokiem pomarańczowym, sokiem z ½ cytryny i przyprawami. Gotuj na wysokim
ogniu przez 30 minut, lub do momentu, gdy owoce się rozpadną, płyn odparuje i
powstanie ciemno czerwone ​purée.

Przetrzyj mieszankę przez drobne sitko, pozbywając się całego miąższu. Wlej płyn
ponownie do rondla, dodaj cukier i gotuj na niskim ogniu. Często mieszaj, do momentu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Włóż termometr kuchenny do rondla i często mieszająć,
pozwól, aby mieszanka powoli się gotowała przez około 15 minut, aż osiągnie 107ºC. Dodaj
resztę soku z cytryny razem z pektyną i doprowadź do 115ºC. Możesz sprawdzić czy
mikstura jest gotowa wlewając jej ½ łyżeczki do zimnej wody. Jeśli utworzy się z niej kula,
jest gotowa, jeśli nie daj jej jeszcze kilka więcej minut. Przelej do przygotowanej foremki i
odstaw, aby ostygła.

Gdy będzie już chłodna, pokryj wierzch masy folią spożywczą i pozostaw, aby zastygła w
temperaturze pokojowej przez co najmniej 12 godzin lub przez całą noc. Przesyp cukier
puder na tackę. Za pomocą gorącego lub delikatnie natłuszczonego noża, pokrój zastgłą
galaretkę na 2 cm kwadraty. Obtocz galaretki w cukrze i umieść w lodówce do momentu,
gdy będziesz je pakować w torebki lub pudełka.

Składniki

2 laski cynamonu

1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżka goździków

2 gwiazdki anyżu

700 g jasnego brązowego cukru, plus dodatkowa porcja na posypkę

40 ml płynnej pektyny

200 g cukru pudru, na posypkę

Reklama
Polub nas na Facebooku