Reklama

Tort z warstw mrożonego jogurtu

Tort z warstw mrożonego jogurtu

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Tort z mrożonego jogurtu to kwintesencja lata. Dzieci będą zachwycone jego jaskrawymi kolorami. Nie ma w nim jednak ani trochę sztucznych składników - to owoce nadają mu barwy. Możesz użyć każdych owoców, jakie masz pod ręką: wszystko się sprawdzi.

Pokryj podłużną blaszkę do pieczenia folią spożywczą.

W blenderze lub robocie kuchennym zmiksuj truskawki z 4 łyżkami jogurtu. Wlej mieszankę owocową do foremki i umieść w zamrażalce na co najmniej 15 minut.

W międzyczasie przemyj robota kuchennego lub blender i zmiksuj banany z kolejnymi 4 łyżkami jogurtu. Dodaj tę warstwę do foremki i ponownie włóż do zamrażalki.

Powtórz z 2 innymi rodzajami owoców i pozostałym jogurtem.

Tort będzie gotowy w momencie, gdy wierzchnia warstwa stwardnieje, ale możesz go trzymać w zamrażalce jak długo chcesz. Pokrój tort, gdy jest jeszcze zmrożony i podawaj z owocami. 

 

Zobacz przepis na mrożony jogurt z owocami.

Składniki

  • 250 g truskawek
  • 16 łyżek jogurtu naturalnego
  • 250 g bananów
  • 250 g malin
  • 250 jagód
  • sezonowe owoce jagodowe
Reklama
Polub nas na Facebooku