Reklama

Kourabiethes

Kourabiethes

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Poziom trudnościłatwe

"Te lekkie, rozpływające się w ustach maślane ciastka to popularne świąteczne wypieki. Wyśmienicie smakują z kawą!"

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.

Umieść orzechy na jednej z blach i opiekaj przez 10 minut w piekarniku lub do momentu aż nabiorą złocistego koloru.

Masło pokrój w kostkę, umieść w misie miksera i ubijaj aż stanie się jasne i kremowe. Posyp cukrem pudrem,dodaj brandy i żółtko jajka i miksuj wszystko przez kilka kolejnych minut.

Drobno posiekaj uprażone orzechy lub rozdrobnij w malakserze, dodaj je do maślanej mieszanki razem z mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli morskiej i mieszaj przy pomocy metalowej łyżki, aż do całkowitego połączenia składników.

Nabieraj ciasto łyżką i formuj w kulki, każdej z osobna nadaj tradycyjny kształt półksiężyca - możesz także wyprofilować je na kształt paluszków lub powycinać gwiazdki przy pomocy wzorników, na co tylko przyjdzie ci ochota.

Ułóż ciasteczka na drugiej wyłożonej papierem blasze i zapiekaj 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Nasyp obficie cukru pudru do małej, głębokiej miseczki. Delikatnie skrop ciasteczka wodą z kwiatu pomarańczy (możesz zrobić to przy pomocy pędzelka) i obtaczaj w pudrze.

Przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.

 

Zobacz przepis na migdałowe ciasteczka amaretti.

Składniki

75 g blanszowanych migdałów lub orzechów włoskich

250 g niesolonego masła (o temperaturze pokojowej)

125 g cukru pudru (plus odrobina do posypania wierzchu)

2 łyżki brandy

1 duże żółtko jaja z wolnego wybiegu

300 g czystej mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

odrobina wody z kwiatu pomarańczy do skropienia

Reklama
Polub nas na Facebooku