Reklama

Kruche ciasteczka z kremem i marmoladą

Kruche ciasteczka z kremem i marmoladą

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

"To jeden z moich ulubionych deserów. Chrupiące ciasteczka doskonale pasują do kremu ze zsiadłym kozim mlekiem, zaś lekko gorzkawa marmolada idealnie podkreśla tę niezwykłą kompozycję smaków."

Ubij w rondlu jajka oraz skórkę i sok z cytryny. Dodaj masło i cukier. Mieszaj, dopóki masło się nie rozpuści.

Podkręć nieco ogień i gotuj masę przez 20-25 minut, co jakiś czas mieszając, dopóki krem nie zgęstnieje.

Przepuść krem przez sitko. Następnie przykryj go folią, ostudź w temperaturze pokojowej i włóż do lodówki. Powinieneś uzyskać około 700 g kremu (krem zawsze przechowuj w lodówce).

Aby przygotować kruche ciasto, zmiel migdały w malakserze. Następnie na suchej patelni upraż okruchy chleba.

Utrzyj masło z cukrem. Następnie dodaj skórkę pomarańczy i zamieszaj. Dosyp mąkę, mielone migdały oraz okruchy chleba. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Delikatnie ugniataj ciasto, następnie uformuj je w wałeczek o średnicy 7-8 cm. Zawiń masę w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).

Aby upiec ciasteczka, rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Podziel ciasto na 12 kawałków o grubości pięciozłotówki (resztę ciasta możesz zamrozić na później) i piecz je przez 12-15 minut. Gotowe ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione.

Wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Na każdym talerzu połóż trzy kruche ciasteczka, dodaj parę łyżeczek kremu cytrynowego. Całość polej odrobiną marmolady. Deser jak u babci gotowy.

Składniki

4 cytryny
4 duże jaja z wolnego wybiegu
225 g masła
350 g cukru
3 łyżki zsiadłego koziego mleka
półtorej łyżki gorzkawej marmolady

 

KRUCHE CIASTO

40 g blanszowanych migdałów w całości
40 g okruszków z białego chleba
125 g masła w temperaturze pokojowej
40 g cukru pudru
1 pomarańcza
170 g mąki

Reklama
Polub nas na Facebooku