Reklama

Bułeczki z żurawiną

Bułeczki z żurawiną

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Jak twierdzi Jamie, świąteczne dodatki sprawią, że bułeczki będą smakować jeszcze lepiej niż zwykle. Wykorzystany w przepisie sos żurawinowy to ukłon w stronę kolegi Jamiego ze szkolnej ławki. Wspaniały dodatek do rozgrzewającej herbaty.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Zetrzyj skórkę z mandarynek do malaksera i odstaw go na bok. Na małą patelnię wyciśnij sok, dodaj goździki i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut. Następnie usuń goździki. Dodaj żurawinę. Gotuj, dopóki nie wchłonie ona całego soku z mandarynek. Odstaw żurawinę do ostygnięcia.

Pokrój masło i dorzuć je do malaksera. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. Miksuj do uzyskania konsystencji okruchów chleba.

Wbij jajka i zacznij ponownie miksować. Stopniowo dodawaj mleko, aż uzyskasz konsystencję zbitego ciasta. Przełóż ciasto na stolnicę i włóż ostrze z powrotem do malaksera.

Gdy żurawina nieco ostygnie, włóż ją do malaksera i drobno posiekaj. Następnie delikatnie wgnieć ją w ciasto. To ważne, by nie wyrabiać ciasta mocniej niż jest to konieczne. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze trochę mąki.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub jeśli planujesz zamrozić bułeczki, przygotuj małe tacki (mieszczące się do zamrażarki).

Rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm. Następnie przy użyciu foremki do wykrawania ciastek o średnicy 5 cm wytnij bułeczki. Pozostałe skrawki ciasta zlep i użyj do przygotowania kolejnych bułeczek.

Oprósz palce mąką. Następnie zrób w każdej bułce niewielkie wgłębienie, posmaruj mlekiem i umieść w środku sos żurawinowy.

Piecz przez 10-12 minut. Bułeczki powinny być złociste i ładnie wyrośnięte. Następnie odstaw je do ostygnięcia.

Aby przygotować nadzienie, ubij śmietanę. Następnie dodaj startą skórkę z mandarynki, ekstrakt migdałowy i cukier puder. Gotową masę włóż do lodówki. Podawaj z żurawinowymi bułeczkami i dzbankiem herbaty.

Jeśli nie chcesz piec całej partii bułeczek, zamróź część z nich po wykrojeniu ciasta. W ten sposób gdy najdzie cię ochota, będziesz mógł wyjąć je z zamrażarki i od razu włożyć do piekarnika na 180 stopni Celsjusza. W ciągu 20-25 minut otrzymasz złociste, gorące bułeczki.

 

Zobacz przepis na sernik z żurawiną.

 

Składniki

2 mandarynki

4 goździki

150 g suszonej żurawiny

150 g zimnego, niesolonego masła

500 g mąki z proszkiem do pieczenia i jeszcze trochę do posypania stolnicy lub blatu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 czubate łyżki złocistego cukru pudru

2 duże jajka z wolnego wybiegu

4 łyżki mleka i jeszcze trochę do posmarowania babeczek

3 łyżki sosu żurawinowego

 

NADZIENIE

200 ml śmietany kremówki

1 mandarynka

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

2 czubate łyżki cukru pudru

Reklama
Polub nas na Facebooku