Reklama

Toskańskie ciasteczka ricciarelli

Toskańskie ciasteczka ricciarelli

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

"Pyszne, przyjemnie ciągnące się, migdałowe ciasteczka z Włoch. Idealne do kawy".

Rozpocznij przygotowanie dzień wcześniej. Podgrzej piekarnik do 100 stopni Celsjusza. Rozłóż migdały na blaszce i podpiecz je w piekarniku przez 5 minut. Następnie wyjmij (wyłącz piekarnik) i pozostaw do ostygnięcia.

Wrzuć migdały do rozdrabniacza, dodaj 2 łyżeczki cukru pudru i zblenduj aż orzechy osiągną sypką konsystencję. Staraj się nie blendować ich za długo. W przeciwnym razie olej zawarty w migdałach wydzieli się i poskleja masę migdałową.

Przesiej przez sito kolejne 180 g cukru pudru i kakao, dorzuć do zmiksowanych migdałów i odłóż na bok.

Rozpuść czekoladę w małym rondelku na wolnym ogniu i pozostaw do przestygnięcia.

W osobnej miseczce ubij 2 białka jajka na sztywną pianę. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na dwie połówki, zeskrob z niej nasiona i dodaj do ubitej piany. Dorzuć jeszcze ekstrakt migdałowy.

Delikatnie przełóż ubite białka jajek do zblendowanych wcześniej orzechów, a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę. Całość pozostaw w misce, przykryj folią i pozostaw na noc w lodówce.

Następnego dnia nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza i wyłóż dwie blaszki papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i pozwól aby trochę zmiękło i ostygło do pokojowej temperatury. Daj mu ok. 10 minut.

Blat kuchenny oprósz odrobiną cukru pudru i rękami uformuj ciasto w wałek. Podziel ciasto na ok. 25 kawałków i uformuj je w kuleczki o średnicy ok. 4 cm.

Nasyp pozostałe 250 g cukru pudru na talerz. Bierz kolejno kuleczki i obtaczaj je w cukrze. Upewniaj się za każdym razem, że pokrywa je gruba warstwa cukru.

Odłóż kuleczki na blaszki, delikatnie przygnieć tak, aby miały grubość ok. 1 cm. Pamiętaj, aby zachować między nimi trochę miejsca.

Piecz ciasteczka w piekarniku przez ok. 18-20 minut albo do momentu gdy będą pofałdowane na powierzchni. Wciąż będą miękkie, ale nie martw się, po ostygnięciu stwardnieją.

Pozostaw ciasteczka na blaszkach na ok. 5 minut, aby ostygły, a następnie wyłóż na zewnątrz, aby ostygły całkowicie. Przechowuj w puszce. Dzięki temu ciastka pozostaną wilgotne.

 

Zobacz przepis na inne włoskie ciasteczka amaretti.

Składniki

- 150 g zblanszowanych migdałów
- 450 g cukru pudru plus odrobina dodatkowo dla przybrania
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 białka jajek z wolnego chowu 
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Reklama
Polub nas na Facebooku