Reklama

Lody miodowo-migdałowe

Lody miodowo-migdałowe

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Poziom trudnościśrednie

Umieść mleko migdałowe i z orzechów laskowych, cukier oraz miód w małym rondlu i podgrzewaj na niskim ogniu aż cukier się rozpuści (nie pozwól by mieszanka zaczęła się gotować)

Pozostaw mleczną mieszankę do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z jogurtem sojowym i amaretto (jeśli go używasz).

Umieść masę w maszynce do robienia lodów i postępując zgodnie z instrukcją urządzenia poczekaj, aż zgęstnieje i zmrozi się.

Przenieś masę do średniej wielkości miski lub pojemnika odpowiedniego do mrożenia i włóż do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę.

Deser najlepiej smakuje posypany rozgniecionymi prażonymi orzechami.

Składniki

  • 500 ml mleka migdałowego
  • 500 ml mleka z orzechów laskowych
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki  płynnego miodu
  • 500 g jogurtu sojowego
  • 1 porcja amaretto, opcjonalnie
Reklama
Polub nas na Facebooku