Reklama

Kruche ciastka z truskawkami

Kruche ciastka z truskawkami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Delikatnie natłuść papier do pieczenia masłem.

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli do miski. Dodaj 300 ml śmietany i wymieszaj z ciastem.

Delikatnie ugnieć je na podsypanej mąką powierzchni. Następnie uformuj w krąg o średnicy 25 cm, grubości 7 mm.

Wytnij 4 kręgi wycinaczem do ciastek o średnicy 7,5-8 cm i umieść na blasze do pieczenia. Zbierz ścinki ciasta i ponownie uformuj. Wytnij kolejne 2 kręgi.

Posmaruj wierzch ciastek śmietaną i piecz przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż się zezłocą. Przenieś na metalową kratkę do ostygnięcia.

Pokrój truskawki i umieść w misce razem z cukrem kryształem i pudrem oraz ekstraktem waniliowym. Wymieszaj do połączenia lub delikatnie rozgnieć.

Ubij pozostałą śmietanę w misce na sztywną masę.

Przekrój ciastka wzdłuż na pół i przełóż bitą śmietaną. Nałóż na nią trochę mieszanki truskawek i złóż dwie warstwy ciasta. Podawaj z pozostałą bitą śmietaną i truskawkami.

 

Wypróbuj też przepis na deser z malinami i bitą śmietaną.

Składniki

  • niesolone masło, do natłuszczania
  • 270 g pszennej mąki, plus dodatkowa do posypania
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 55 ml śmietany kremówki, plus dodatkowa do smarowania
  • 450 g dojrzałych truskawek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Reklama
Polub nas na Facebooku