Reklama

Rabarbarowe babeczki

Rabarbarowe babeczki

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

"Na wykwintny piknik, zapakuj spody babeczek oddzielnie niż budyń i rabarbar. Połącz składniki razem tuż przed jedzeniem."

Posmaruj foremki do tarty z ruchomym dnem (4 x 12 cm) masłem. Oprósz blat mąką.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wyłóż każdą z foremek ciastem, wywijając je dokładnie na brzegi.

Ponakłuwaj podstawę każdej babeczki widelcem kilka razy, a następnie umieść w lodówce na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.

Piecz spody babeczek przez 15 do 20 minut lub do momentu zarumienienia się ich na złoto. Pozostaw do ostygnięcia.

Drobno posiekaj imbir, zetrzyj skórkę z pomarańczy na drobnej tarce i odłóż na bok, a następnie pokrój rabarbar na 5 cm kawałki.

Przełóż rabarbar na patelnię, wyciśnij na niego sok z połówki pomarańczy. Następnie dodaj cukier i imbir. Duś na wolnym ogniu przez 12 do 15 minut, do momentu gdy zmięknie i nabierze konsystencji syropu. Ostudź, a potem odstaw aż do momentu, kiedy będzie potrzebny.

Aby zrobić krem, podgrzej mleko na patelni, tak aby prawie wrzało. Utrzyj żółtka z cukrem w dużej misce. Wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka, a następnie z mąką kukurydzianą. Na koniec wymieszaj z pozostałym mlekiem, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wypłucz patelnię po gotowaniu mleka, a następnie wlej na nią cały krem z miski i doprowadź powoli do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj jeszcze przez 1 minutę, mieszając aż do zgęstnienia.

Następnie przecedź przez sito do miski. Przykryj wilgotnym papier pergaminowym powierzchnię masy, aby zapobiec powstaniu fałdek i górek. Pozostaw do ostygnięcia.

Delikatnie ubij śmietanę. Po ochłodzeniu dołóż do kremu, dodając ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową.

Nałóż łyżką krem do każdej babeczki, na wierzch ułóż kawałeczki rabarbaru i skrop odrobiną soku.

 

Zobacz przepis na tęczowe tartaletki.

Składniki

• niesolone masło do smarowania
• odrobina mąki pszennej, na oprószenie foremek
• 375 g słodkiego ciasta kruchego
• 2 łyżki świeżego korzenia imbiru
• 1 pomarańcza
• 300 g rabarbaru
• 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego

MASA BUDYNIOWA
• 290 ml mleka
• 2 duże żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu
• 55 g drobnego cukru trzcinowego
• 20 g mąki kukurydzianej
• 100 ml śmietany kremówki
• ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Reklama
Polub nas na Facebooku