Reklama

Baklava

Baklava

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Wypróbuj ten sposób na przyrządzenie swojego ulubionego tureckiego przysmaku. Ta wersja jest prostsza, ale wciąż przepysznie słodka i orzechowa. Wodę z kwiatu pomarańczy można kupić w wielu większych supermarketach.

Nagrzej piekarnik do 170 st. Posmaruj tłuszczem blachę o wymiarach 18 cm x 30 cm. Roztop masło i odstaw na później. Posiekaj oba rodzaje orzechów i w misce zmieszaj je z brązowym cukrem, cynamonem i 50g cukru kryształu. Roztrzep jajka i razem ze 100 g roztopionego masła dodaj do mieszanki orzechów i cukru.

Ponownie podgrzej pozostałe masło, aby dało się nim posmarować ciasto. Wyjmij ciasto filo z opakowania, szybko wyłóż na blachę jedną warstwę tak, by wystawały brzegi i za pomocą pędzelka posmaruj roztopionym masłem. Postępuj tak z każdą warstwą aż rozłożysz całe ciasto. Powinno ono porządnie wystawać za blachę z każdej strony.

Jeszcze raz zamieszaj orzechowe nadzienie i wyłóż je na ciasto.

Orzechy przykryj wystającym ciastem filo tworząc pomarszczoną powierzchnię. Nie przykryje ono nadzienia całkowicie, ale i tak chcesz, by orzechy było trochę widać.

Piecz w piekarniku przez 45 minut lub do momentu, aż baklava będzie chrupiąca.

Gdy ciasto się piecze zrób syrop cukrowy. Pozostały cukier zagotuj w garnku z miodem, sokiem z cytryny i 100 ml wody. Następnie gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut do uzyskania jasnego syropu.

Zdejmij syrop z ognia, dodaj wodę z kwiatu pomarańczy, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Wyjmij ciasto z piekarnika i polej je syropem. Odstaw do całkowitego przestudzenia.

Posiekaj pozostałe pistacje i posyp nimi ciasto.  Możesz podawać z porcją jogurtu greckiego z boku.

 

Wypróbuj inny przepis na baklavę.

Składniki

125 g masła i trochę do wysmarowania formy

200 g orzechów włoskich

200 g pistacji i trochę do posypania

75 g jasnobrązowego cukru

1 czubata łyżeczka zmielonego cynamonu

150 g cukru kryształu

2 dwa duże jajka z wolnego wybiegu

270 g ciasta filo

75 ml płynnego miodu

1 cytryna

2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy

 

 

Reklama
Polub nas na Facebooku