Reklama

Rolada z owocami

Rolada z owocami

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Rozgrzej piekarnik do 160ºC. Blachę (około 23 x 30 cm) wyłóż dużym arkuszem papieru do pieczenia.

Mikserem elektrycznym lub ręczną trzepaczką ubij białka jaj ze szczyptą soli morskiej, aż osiągnie sztywną konsystencję.

Stopniowo dodawaj cukier, wciąż ubijając, aż wszystko będzie jednolitą pianą. Następnie przesiej mąkę kukurydzianą i dalej ubijaj na wysokich obrotach przez 5 minut, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.

Delikatnie rozsmaruj powstałą masę na wyłożonej papierem blasze. Zapiekaj przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku - powinno być puszyste. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie rozetnij na pół laskę wanilii i wyskrob nasionka, a następnie ubij z kremówką i nalewką z czarnego bzu, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Zgnieć garść owoców i dodaj je do powstałej masy.

Ułóż schłodzoną bezę na świeżym kawałku papieru do pieczenia (stary wyciągnij i wyrzucić). Rozsmaruj na niej warstwę przygotowanego kremu do około trzech czwartych długości (aby dobrze się zakleiło na końcu), a następnie ułóż na wierzchu warstwę pozostałych owoców.

Ostrożnie zacznij rolować bezę, od krótszego brzegu do drugiego krótszego brzegu, pomagając sobie papierem.

Podawaj na desce lub talerzu.

 

 

Zobacz jak przyrządzić bezy.

Składniki

- białka z 4 dużych jaj kurzych z wolnego wybiegu

- 200 g cukru

- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

- 1 laska wanilii

- 450 ml gęstej śmietany kremówki

- 2 łyżeczki nalewki z czarnego bzu

- 2 łyżeczki zmieszanych owoców: truskawek, malin, jagód, czerwonej porzeczki oraz jeżyn

Reklama
Polub nas na Facebooku