Reklama

Malinowo-waniliowy mrożony jogurt

Malinowo-waniliowy mrożony jogurt

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Syrop z agawy to dobry zamiennik cukru. Jeśli możesz użyć plastikowych pojemniczków zamiast foremek.

Rozgnieć maliny w misce za pomocą grzbietu widelca, aż się rozpadną.

Przekrój na pół laskę wanilii i wyskrob ziarenka. Następnie dodaj maliny z resztą składników i wymieszaj.

Przelej mieszankę do dwunastu 50 ml foremek na lody. Upewnij się, że do masy nie dostały się przestrzenie powietrza i pozostaw trochę miejsca na górze, aby jogurt miał więcej przestrzeni podczas mrożenia. Nałóż pokrywki i włóż do zamrażalnika na cztery godziny lub do momentu, aż masa się zetnie.

Wyjmij z zamrażalki 10 minut przed podaniem, aby lody trochę się roztopiły. Następnie wyjmij z foremek polewając je gorącą wodą z kranu.

 

Co warto wiedzieć o mrożonych jogurtach?

Składniki

125 g malin

1 laska wanilii

3 łyżki syropu z agawy

400 g jogurtu naturalnego

Reklama
Polub nas na Facebooku